top of page

Σχετικά με την Peclavus

Πιστοποιημένα φυσικά καλλυντικά...

Η σημαντική διαφορά

Στα συμβατικά καλλυντικά, χρησιμοποιούνται συχνά χημικές ουσίες που προορίζονται να αντικαταστήσουν τις ουσίες και τις λειτουργίες του ίδιου του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου το δέρμα δεν μαθαίνει πώς να αναλάβει τις δικές του λειτουργίες και η δική του δραστηριότητα επιβραδύνεται. Αντίθετα, τα φυσικά καλλυντικά βασίζονται στις δυνάμεις των φυτών, τα οποία υποστηρίζουν τις διαδικασίες του ίδιου του δέρματος για μεγάλο χρονικό διάστημα αντί να τις υποκαθιστούν. Ακόμη και σήμερα, τα συμβατικά καλλυντικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν συστατικά που είναι επιβλαβή για την υγεία, ενώ ορισμένα είναι ύποπτα ότι είναι δυνητικά καρκινογόνα. Εκτός από την πτυχή της υγείας, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, πλαστικά σωματίδια από παρασκευάσματα αποφλοίωσης μπορούν να εισέλθουν στα λύματα και να συμβάλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

 

Στην ασφαλή πλευρά ...

Δυστυχώς, σε αντίθεση με τα βιολογικά τρόφιμα, ο όρος «φυσικά καλλυντικά» δεν προστατεύεται από το νόμο. Υπάρχει κίνδυνος του λεγόμενου «greenwashing», που σημαίνει ότι τα προϊόντα προσομοιώνουν μια φυσική εικόνα, καθαρά εξωτερικά και σε διαφήμιση, η οποία δεν συντηρείται από τα συστατικά. Πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με τις πληροφορίες συστατικών (INCI) για να κάνετε μια ακριβή αξιολόγηση. Είναι ευκολότερο να αναζητήσετε μια διεθνώς αναγνωρισμένη και αξιόπιστη σφραγίδα ποιότητας για πιστοποιημένα φυσικά καλλυντικά - για παράδειγμα τη σφραγίδα NATRUE - στη συσκευασία, καθώς θα τη βρείτε με τα προϊόντα peclavus®. 

Τα προϊόντα που έχουν βραβευτεί με τη σφραγίδα NATRUE εγγυώνται ότι πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα για φυσικά καλλυντικά: 

- Φυσικά και βιολογικά συστατικά
- Απαλή διαδικασία παραγωγής
- Φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές
- Χωρίς συνθετικά αρώματα ή βαφές
- Χωρίς συστατικά από πετροχημικά (παραφίνες, PEG κ.λπ.)
- Χωρίς ακτινοβόληση τελικών προϊόντων ή φυτικών συστατικών
- Χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά
- Χωρίς έλαια σιλικόνης
- Καμία δοκιμή σε ζώα 

 

Τι το ιδιαίτερο έχει η NATRUE; Εστιάστε στα συστατικά

Η NATRUE αποφάσισε να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο ενός προϊόντος. Λαμβάνονται υπόψη τόσο τα συστατικά όσο και οι διαδικασίες παρασκευής. Η NATRUE έχει χωρίσει τα επιτρεπόμενα συστατικά σε τρεις απλές ομάδες, ανάλογα με τη διαδικασία παρασκευής τους:

- Φυσικά συστατικά
- Συστατικά κοντά στη φύση

- Συστατικά πανομοιότυπα με τη φύση

Τα φυσικά συστατικά είναι αμετάβλητα και μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω φυσικών διεργασιών ή ζύμωσης.

Συστατικά που είναι κοντά στη φύση είναι αποτέλεσμα εγκεκριμένων διαδικασιών χημικής αντίδρασης με αποκλειστικά φυσικά συστατικά.

Τα ίδια με τη φύση συστατικά μπορεί να είναι είτε χρωστικές ουσίες, μέταλλα ή συντηρητικά. Αναπαράγονται στο εργαστήριο αλλά εμφανίζονται φυσικά. Αυτά τα συστατικά επιτρέπονται μόνο εάν είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των καταναλωτών (συντηρητικά) ή για τη διατήρηση της καθαρότητας των συστατικών (ορυκτά / χρωστικές ουσίες). Όλα αυτά τα συστατικά έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό: υπάρχουν φυσικά.

Τίποτα τεχνητό (που δημιουργήθηκε από ανθρώπους) δεν επιτρέπεται.

Το τελευταίο συστατικό είναι το νερό, το οποίο δεν ανήκει στην κατηγορία των φυσικών συστατικών γιατί το NATRUE δεν θέλει να φουσκώσει τη φυσική μερίδα με νερό.

 

Κανόνας 75%...

Ο μεγαλύτερος εχθρός των αληθινών φυσικών και βιολογικών καλλυντικών είναι το greenwashing. Η NATRUE εγγυάται ότι τουλάχιστον το 75% των μεμονωμένων προϊόντων μιας συγκεκριμένης σειράς προϊόντων (που προσδιορίζονται είτε από τη μάρκα είτε από την υποεμπορική επωνυμία) θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου NATRUE. Το NATRUE απαγορεύει στις εταιρείες να πιστοποιούν μόνο ένα ή δύο προϊόντα και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν στρατηγικές μάρκετινγκ που δίνουν στους καταναλωτές την εντύπωση ότι ολόκληρη η σειρά είναι πιστοποιημένη. Η πιστοποίηση είναι μια σοβαρή διαδικασία που απαιτεί δέσμευση. Με τον μοναδικό κανόνα του 75% της NATRUE, απαιτείται υψηλό επίπεδο δέσμευσης από την πλευρά του κατασκευαστή.

 

13 κατηγορίες προϊόντων...

Το NATRUE έχει διαφορετικές απαιτήσεις ανάλογα με την κατηγορία προϊόντος. Ένα υψηλό επίπεδο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τέτοια διαφοροποίηση.

Μια απλή σύγκριση για να καταδείξει αυτό το σημείο είναι ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να παραχθεί λάδι σώματος που είναι 90-100% φυσικό. Τι γίνεται όμως με το σαμπουάν; 

Οι επιφανειοδραστικές ουσίες θεωρούνται γενικά ως φυσικά συστατικά. Σε ένα βασικό σαμπουάν είναι περίπου το ένα τρίτο της σύνθεσης - το υπόλοιπο 50% ή περισσότερο είναι νερό. Εάν το προσθέσετε αυτό, γίνεται αμέσως προφανές ότι σε ένα τέτοιο προϊόν τα φυσικά συστατικά δεν αποτελούν περισσότερο από ένα μικρό ποσοστό του συνολικού προϊόντος.

Πώς μπορεί να ειπωθεί με κάθε ειλικρίνεια ότι ένα σαμπουάν και ένα λάδι σώματος περιέχουν την ίδια αναλογία των εγγυημένων φυσικών συστατικών; Αδύνατο γιατί οι ρεαλιστικές απαιτήσεις για φυσικά συστατικά σε ένα σαμπουάν θα ήταν απαράδεκτα χαμηλές σε σύγκριση με ό,τι είναι δυνατό ή αναμενόμενο για ένα λάδι σώματος.

Διαχωρίζοντας το φάσμα των καλλυντικών σε 13 κατηγορίες, διασφαλίζεται η μέγιστη φυσικότητα κάθε μεμονωμένου προϊόντος. Κανένα άλλο πρότυπο δεν προσφέρει μια τόσο καλά συντονισμένη ταξινόμηση.

bottom of page